Hava Kompresörü

Atmosferdeki havayı sıkıştırarak basıncını artıran, yani basınçlı hava üreten makinelere hava kompresörü denmektedir. Hava kompresörleri üçe ayrılır; pistonlu kompresörler, vidalı kompresörler ve santrifüj kompresörler. Basınçlı hava sistemleri ise basınçlı hava tankları, basınçlı hava kurutucuları, basınçlı hava hattı filtreleri ve basınçlı hava dağıtımından oluşmaktadır. Enerjiyi geri kazanma, ekonomiklik ve yük faktöründe kullanılırlar.

Hava kompresörü çeşitleri kendi içlerinde farklılıklar göstermektedir. Bu farklılıklar kompresyonun kademe sayısına, soğutma yöntemine, sürme yöntemine, yağlanma yöntemine ve standart pakete göre değişkenlik göstermektedir. Hava kompresöründe basınçlı hava tankları sayesinde kompresörün hızlı bir çevrim yapması önlenir. Kompresyon modülü, emiş kontrol sistemi ve motorda bulunan aşınma ve yıpranma azalır. Hava akışındaki dalgalanma hava tankı sayesinde giderilir. Sıcaklık artışı giderilir. Ani ve aşırı hava basınç taleplerinde aşırı yüklenmeyi önler. Hava kompresörü hava sıkıştırıcı anlamında kullanılmaktadır. Pistonlu kompresörler pozitif yer değiştirmeli çeşitleri arasındadır. Havanın kapalı hacim içinde itelenerek sıkıştırılması ve yüksek basınç olan tarafa doğru ötelenmesidir. Vidalı hava kompresörü de aynı şekilde pozitif yer değiştirmeliler arasındadır ve çok yaygın kullanım alanı vardır. Kapalı hava gövdesinde havayı sıkıştıran rotorlar yardımıyla hava basıncı oluştururlar. Turbo kompresörler ise dönen impeller ile havaya enerji sağlayan dinamik kompresörlerdir.

Hava kompresörü sistemlerinde basınçlı hava kurutucuları da yer almaktadır. Nem, sıvı ya da buhar basınçlı havada bulunur ve basınçlı havaya aktarılır. Sistemden yeterince bu nem uzak tutulmazsa verim kaybedilir ve bakım ihtiyaçları artarak ekonomik anlamda zarar verir. Sıkıştırılmış hava çok farklı amaçlar için de kullanılmaktadır. Buna örnek verecek olursak; pet şişelerin içi ya da araba lastiklerinin şişirilmesi gibi pek çok alanı örnek gösterebiliriz. Hava kompresörünün kapasitesi belli bir zaman aralığında hareket ettirdiği gazın hacmi ile eşdeğerdir. Bir boru içinde bulunan ve akan gazın miktarına debi adı verilir. Kompresörün çıkış borusunun debisi, hava kompresörü kapasitesine eşittir. Kompresörler, gazları sıkıştırdıklarından dolayı giren gazın hacmi her zaman çıkan gazın hacminden daha fazladır. Giriş ve çıkış debileri böylelikle aynı olmayacaktır. Hava kompresörü kapasitesini ya da akış debisini değiştirebilmek için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Bunlar için emme borusu ya da vana kullanılabilir.

Hava kompresörleri üretici firmaya, markasına göre fiyatlarında değişkenlik göstermektedir. Ancak günümüzde yaygınlaşan kompresör kullanımı nedeniyle firmalar kar payını düşük tutmaktadırlar. Farklı kompresörler arasındaki fiyat farkının az olması bu nedenle çok dikkat çekmemektedir.

Hava Kompresör Fiyatları

Hava Kompresör fiyatlarını Atlas Kompresör ile iletişime geçip öğrenebilirsiniz. Hayatımızda çok kullandığımız başlıca yaygın olan üç temel tip kompresör çeşidi bulunmaktadır. Pistonlu kompresörler, vidalı kompresörler ve turbo kompresörler. Bu üç temel tiplerden ayrıntılı olarak kompresör farklılıkları kompresyon kademesi sayısına, soğutma yöntemlerine, sürme yöntemlerine, yağlanma yöntemlerine ve firmaların özel üretimlerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedirler.

Hava kompresörleri, sıkıştırmak anlamından türeyen havayı sıkıştırmaya yarayan makinaların adıdır. Sıkıştırılmış hava, farklı işletmelerde farklı amaçlar için kullanılabilmektedir. En basit örneği ile; araba lastiklerinin şişirilmesi için bile kompresör makinası kullanılabilir.

Hava kompresör fiyatları, kompresör makinalarını üreten firmalara göre değişkenlik göstermektedir. Kompresör makinaları aynı gibi görünse de, aynı motor gücüne sahip bile olsa iki kompresör arasında çok büyük farklar da markadan dolayı olabilir. Piyasada çok fazla kompresör markası bulunduğundan, markalar genelde hava kompresör fiyatlarında kar oranını düşük tutmaktadırlar. Aynı motor gücünde ve aynı çeşitte olan kompresörlerde fiyat farkı, kompresör üzerinde ya da içinde bulunan parçalara ya da ekstra donanıma göre kalite bakımından farklılaşabilir. Kompresör makinaları kapasitelerine göre fiyatlarında değişiklik gösterir. Kompresör seçerken işletme basıncı, hava miktarı, kompresörün çeşidi, türü, özgül güç tüketimi, yüksüz güç tüketimi ve yağsız basınçlı hava faktörlerine mutlaka dikkat edilmelidir. İşletmenize ihtiyacı olan kompresör makinasını almanız sizin yararınıza olacaktır. Gereğinden fazla basınçlı havayı elde etmek ekonomik olarak bütçenize zarar verir. Kompresörü kullanırken düşük elektrik enerjisi ile en verimli hava elde etmek amaçlanmalıdır. Kompresör makinanız yüksüz çalışırken en az gücü tüketmelidir. Aynı zamanda arıza oluşturan kompresör makinalarının da en kısa sürede çözülmesi gerekir. Sistemde oluşan arızalar mümkün olduğunca hemen çözülmezse kompresörler çalışmazlar.

Kompresör makinaları hava basıncını arttırmakta kullanılır ve dinamik kompresörler ile pozitif deplasmanlı kompresörler olarak ikiye ayrılırlar. Çalışma şekillerine göre ise pistonlu kompresörler, vidalı kompresörler, merkezkaç kompresörler, eksenel akımlı kompresörler, dönel pozitif yer değiştirmeli kompresörler, jet kompresörler, hidrolik kompresörler, gaz ve buhar kompresörleridir. Aynı zamanda çalışma alanlarına göre hermetik kompresör, hava kompresörleri, dizel ve benzeri kompresör çeşitleri de bulunur. Kompresörlerin kullanım alanları gaz sıkıştırma, işletme mekanizmaları, form verme, harmanlama, eğme, konveyör, bükme, sıkma, kaldırma, taşıma, otomatik ekipmanlar ve benzerleridir. Kompresörler dışarıdan aldıkları havayı yüksek basınçlarda kullanmak için üretilmişlerdir. Basınçlı hava işletmeler ya da kullanım alanlarına göre pek çok avantaj sağlasa da elektrik enerjisi harcadığından fiyatları pahalıdır. Basınçlı havayı ekonomik kullanmak için işletmenize uygun bir kompresör seçmeli ve sürekli çalışmasını sağlamalısınız. Kendinize uygun kompresör tipi ve fiyatını belirlemek için internet üzerinden de araştırmalar yaparak bilgi edinebilirsiniz.

hava kompresör fiyatları

Pistonlu kompresörler, havanın belli kapalı bir hacim içinde sıkıştırılması ve yüksek basıncın yoğun olduğu bölgeye aktarılması ile gerçekleşir. Pistonlu kompresörlerin çalışma prensiplerinde düşük basınç yüksek basınca doğru itilirken, makina içindeki pistonların aracılığı ile yapılması pozitif yer değiştirmeli kompresörler arasında bulundurur bu çeşidi. Piston devamlı düşük basıncı itelediğinden havayı bu şekilde sıkıştırır. Pistonlu kompresörler aynı zamanda tek taraflı değil, çift yönlü şekilde de çalışabilmektedir. Vidalı kompresörler de aynı şekilde pozitif yer değiştirmeli kompresör çeşitleri arasındadır. Tek kademeli, yağ enjeksiyonlu, helisel ve spiral lobları bulunduran ve yivleri olan bir çift ve onları tamamlayan yuvalar bulunan rotorlar ile kullanılan kompresörlerdir. Hava kapalı bir gövde içinde dönerek rotorlar tarafından sıkıştırılır. Kompresör içinde yağ aracılığı ile soğutma yapılsa da çalışan parçaların sıcaklığı çok üst sıcaklıklara ulaşmaz. Sürekli çalışabilen, gürültüsüz ve az arızalanan, hatta kolay arızalanmayan vidalı kompresörler en çok tercih edilme nedenidir. Bakımının kolay, parçaların aşınmasının az olması, basit tasarımı ve kolay çalıştırılabilir özellikleri de tercih nedenlerinden olacaktır. Turbo kompresörler ise havaya enerji transfer edilen dinamik kompresörlerdir. Rotor havanın basıncını hem değiştir hem de artırabilir. Turbo kompresörler yapısı gereği yağsızdır ve yağlamak için kullanılan yağ ile hava bağlantısı sistem içerisinde havalandırmadan geçerek kesilir. Çok az hareket eden parçası bulunur ve çok fazla yüksek debi istenen ve gerektiren ortamlarda, özellikle de yağsız hava gereken yerlerde kullanıma uygundur.

Basınçlı hava sistemlerinde hava tankları, hava kurutucuları, hava hattı filtreleri, havayı dağıtan boru sistemleri gibi bileşenler de oldukça önemlidir. İşletmeler için uygun kompresörü seçmek, ekonomik anlamda da katkı sağlayacak ve uzun ömürlü kullanımlar için işinize yarayacaktır. Kompresör seçerken kendi işletmenizin denetimini de mutlaka yaptırmalısınız.