Kompresör seçimi yaparken dikkat edilecek unsurlar aşağıda sıraladığımız gibidir:

  • İşletme basıncı
  • Hava miktarı
  • Kompresör tipi
  • Özgül güç tüketimi
  • Yüksüz güç tüketimi
  • Temiz (yağsız) basınçlı hava

Basınçlı havanın gerekli olduğu her ortamda kompresör makinasını kullanılabilir. Aynı şekilde basıncı arttırmak için kullanıldığı gibi, basının altına inmek için de kullanılması mümkündür. 1965 yılında vakumlama ve kompresör amacı ile önemli gelişmeler yaşansa da, tarihte ilk kullanıma ve ekonomik anlamda faaliyete geçirilmesi 1829 yılında olmuştur.

Kompresör makinaları dışarıdan aldığı havayı daha yüksek basınçlarda kullanırken, elektrik enerjisi harcadığından maliyeti çok fazla yükseltmiştir.

Bu yüzden basınçlı hava maliyeti de çok pahalıdır. İşletmenize uygun olan kompresör tipini seçmek bütçenize daha uygun olarak daha iyi hizmet almanızı sağlayacaktır. İşletmenize kompresör seçerken işletmenizin basıncına, hava miktarına, kullanmak istediğiniz kompresör tipine, özgül güç tüketimine, yüksüz güç tüketimine ve temiz basınçlı hava koşullarına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Kaliteli kompresör kullanmanız için en düşük elektrik enerjisi ile en verimli havayı elde etmeniz gerekir. Kompresörünüz yüksüz çalışırken en az gücü tüketmelidir. Aksi durumlarda kompresör arızalarının meydana gelmesi mümkündür.

Kompresör  arızalarında uzman kompresör tamiri ve bakımı yapan firmalar ya da uzmanlarla çalışmak hem makinelerin ömrünü uzatır hem de maliyet tasarrufu sağlar.

Kompresör sistemlerinde arıza olduğu takdirde en kısa sürede çözülmeli ve işlevine devam etmesi sağlanmalıdır. Kompresör çeşitleri ikiye ayrılır; dinamik kompresör ve pozitif deplasmanlı kompresörler. Çalışma şekillerine göre kompresör türleri ise; pistonlu kompresörler, vidalı kompresörler, merkezkaç kompresörler, eksenel akımlı kompresörler, dönel pozitif yer değiştirmeli kompresör, jet kompresör, hidrolik kompresör, gaz ve buhar kompresörleridir. İşletmelerde daha çok pistonlu ve vidalı kompresörler tercih edilmektedir. Ayrıca hermetik kompresör, hava kompresör, dizel kompresör gibi farklı çeşitleri de bulunur.

Kompresör makinaları kontrol ve işletme mekanizmaları, sıkma, eğme, bükme, bağlama, gaz sıkıştırma, harmanlama, kaldırma, taşıma, püskürtme, şişirme, vakumlama, soğutma gibi pek çok alanda kullanılabilir.

Pozitif deplasmanlı ve dinamik kompresörler olarak ikiye ayrılan kompresör çeşitlerinden pozitif deplasmanlı kompresörlerde; pistonlu, diyaframlı ve dönen elemanlı olarak üçe ayrılır. Dinamik kompresörler aksiyal ve radyal olarak ikiye ayrılır. Dönen elemanlı kompresörler tek ve çift rotorlu olmak üzere ikiye ayrılır. Tek rotorlu olanlar paletli ve sarmal; çift rotorlu olanlar; vidalı, dişli ve merdaneli olanlardır.

kompresör çalışma prensibi

Kompresör Nedir?

Havayı ya da diğer gazları atmosfer basıncından daha yüksek basınçlara uygun hale getirmek için kullanılan motorlu makinalara kompresör denir.

Kompresörler, atmosferden alınan havanın sıkıştırılmasıyla, basıncını arttırmak amacıyla kullanılan makinelerdir. Kompresörler pozitif deplasmanlı ve dinamik olmak üzere ikiye ayrılır. Tek rotorlular kendi arasında paletli ve sarmal, çift rotorlular ise vidalı, dişli ve merdaneli olarak üçe ayrılır. Sanayi de en çok vidalı kompresör ve pistonlu kompresörler olmak üzere iki çeşit tip kullanılır.